Header Ads Widget

Ρόδι: Μάθε τις ιδιότητες της μοναδικής υπερτροφής.

Pomegranate
Από την αρχαιότητητα αποτελούσε σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας.
Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis έδειξε πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αντιστρέψει και να προλάβει τις υποκείμενες παθολογίες του καρδιαγγειακού συστήματος, που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή και επεμβάσεις bypass.

 

Η συγκεκριμένη μελέτη προστίθεται στην κλινική μελέτη που δείχνει πως το ρόδι μπορεί να συμβάλει στον "καθαρισμό” των αρτηριών σας. Μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Nutrition παρουσίασε το αποτέλεσμα μιας κλινικής δοκιμής διάρκειας τριών ετών σε κατοίκους του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους συμμετέχοντες που έπιναν καθημερινά χυμό ροδιού αντιστράφηκε η στένωση των καρωτίδων έως και κατά 29% μέσα σε ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η απόφραξη των καρωτίδων στην ομάδα ελέγχου αυξήθηκε κατά 9%, υποδεικνύοντας πως η επίδραση του χυμού ροδιού στην κατάσταση των αρτηριών ήταν ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι φάνηκε αρχικά.

Τα οφέλη του ροδιού στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πολλά, όπως φαίνεται από τις ακόλουθες επιβεβαιωμένες από πειράματα ιδιότητές του:

 

Αντιφλεγμονώδης δράση

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

 

Πώς μπορεί ένα απλό φρούτο να είναι τόσο ωφέλιμο στην καρδιά σας;

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός του ροδιού έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ειδικότερα πολυφαινολών και βιταμίνης C, η ανεπάρκεια της οποίας θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ρόδι είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και είναι δεδομένο πως οι φλεγμονές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καρδιοπάθεια.

Διατροφική Αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Τρώτε ρόδια. Πλούσια σε βιταμίνες, κάνουν καλό στην καρδιά, την πίεση, την χοληστερίνη, κατά του καρκίνου και της στυτικής δυσλειτουργίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια