Header Ads Widget

Κολλιτσίδα. Ενα ισχυρό αντικαρκινικό,αποτοξινωτικό βότανο. Ενα από τα οχτώ(8) Δυνατά βότανα στον κόσμο.

English: Greater burdock (Arctium lappa) Deuts...
English: Greater burdock (Arctium lappa) Deutsch: Große Klette (Arctium lappa) Русский: Лопух большой (Arctium lappa) Українська: Лопух справжній (Arctium lappa) Latina: Arctium lappa Linnaeus, 1753 (Photo credit: Wikipedia)
Λίγα Λόγια Σχετικά:
Η κολλιτσίδα(arctium lappa)
Είναι πολύκλαδο φυτό, που φτάνει σε ύψος 1,50 μ. Έχει φύλλα λογχοειδή και άνθη πολύ μικρά και κοκκινωπά, που σχηματίζουν σφαιρικά κεφάλια. Η ανθοταξία τους προσκολλάται εύκολα, όπως και ο βλαστός τους με τις πυκνές μικροσκοπικές και γυρισμένες προς τη βάση τρίχες που φέρουν, οι οποίοι κολλούν στα ενδύματα των ανθρώπων, γι` αυτό και το φυτό λέγεται κολλιτσίδα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Η κολλιτσίδα είναι ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο και θεωρείται ως ένα από τα 8 ισχυρότερα βότανα στον κόσμο.
Βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του αίματος είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού και ένα από τα ισχυρότερα εφιδρωτικά βότανα. Η κολλιτσίδα είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες σε μια σειρά από παθήσεις και έχει μια μακρά ιστορία μέσα στο διάβα των αιώνων ενώ κατέχει τη φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και ισχυρότερα τονωτικά βότανα του ήπατος, μαζί με το γαϊδουράγκαθο.
Η κολλιτσίδα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές στερόλες, ινουλίνη, φλαβονοειδή (και quercetin), λιγνάνες, τανίνες, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ανοσοδιεγερτικό, μπορεί να μειώσει τις μεταλλαγές των κυττάρων καθαρίζοντας και ενισχύοντάς τα. Αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και αντιικό αυξάνει τις λεμφικές εκκρίσεις.
Συγκεντρωτικά η κολλιτσίδα χρησιμοποιείται στα εντερικά φουσκώματα, στην κολίτιδα, στη δυσκοιλιότητα, στη ναυτία, στην παχυσαρκία, στην κυτταρίτιδα, στη δυσπεψία, στους πονοκεφάλους, στη διάρροια, στις αιμορροΐδες, στα αρθριτικά, στους ρευματισμούς και στις ισχιαλγίες μειώνοντας το πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις, στη θυλακίτιδα, στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, στη λιθίαση του χοληδόχου, στη λιθίαση των νεφρών, στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, στις παθήσεις του στομάχου.
Σαν ένα από ισχυρότερα διουρητικά βότανα
σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού όπως στην ουρική αρθρίτιδα.
Επίσης χρησιμοποιείται
για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες, για τη μείωση της χοληστερίνης, για τα οιδήματα του οργανισμού.
Σαν άριστο αποχρεμπτικό βότανο χρησιμοποιείται
για την οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, στα κρυολογήματα, στη γρίπη, στην ιγμορίτιδα, σε ασθένειες του στόματος και του λαιμού.
Σαν άριστο αντισηπτικό βότανο
σταματά τις μολύνσεις σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων
Έχει ισχυρή θεραπευτική δράση στις δερματολογικές παθήσεις
όπως ακμή, πυώδη εξανθήματα, ψωρίαση, απόστημα, έρπη, μικροβιακό έκζεμα, τσιμπήματα των εντόμων, φαγούρα, λειχήνες, δοθιήνωση – καλόγεροι, εγκαύματα.
Στην ανάπτυξη και τόνωση των μαλλιών,
στην τριχόπτωση, στην πιτυρίδα, στη σμηγματόρροια, στη μυκητίαση.
Αλλά και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως ο καρκίνος
Η κολλιτσίδα θεωρείται ισχυρότατο αντικαρκινικό καθώς βοηθά στην επουλωτική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις. Η κολλιτσίδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα αποτοξινωτικά βότανα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από «υπερφόρτωση» τοξινών.
Η κολλιτσίδα είναι ένα από τα 8 βότανα που περιέχει το Flor Essence.
Οι τρόποι χρήσης:
ΕΓΧΥΜΑ: Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. (Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.
ΑΛΟΙΦΗ: Η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό ή τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.
ΒΑΜΜΑ: Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το βότανο και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα. Οι αναλογίες γενικά είναι 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών, για κάθε μέρος φυτού, (που θα έχει αλεστεί σε μίξερ ή θα το έχουμε κοπανίσει σε γουδί). Τα αφήνουμε για 5-15 ημέρες αναταράζοντας κάθε τόσο το δοχείο. Μετά φιλτράρουμε το βάμμα με ένα διηθητικό χαρτί (ή και με φίλτρο καφετιέρας), σε ένα άλλο δοχείο που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε μόνο για εξωτερική χρήση.
ΛΟΣΙΟΝ: Γίνεται όπως το έγχυμα, ή το αφέψημα και χρησιμοποιείται εξωτερικά στο μέρος που χρειάζεται θεραπεία, με απαλές κινήσεις μασάζ, για να την απορροφήσει το δέρμα. Λοσιόν μπορούμε να βάζουμε για δερματοπάθειες και για το τριχωτό μέρος του κεφαλιού.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια